دبیر علمی سی و چهارمین کنگره سالیانه جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران گفت: بر اساس بررسی‌های وزارت بهداشت، بیش از ۱۴ درصد جمعیت بالای ۲۰ سال کشور یعنی چیزی حدود هفت میلیون نفر ایرانی به دیابت مبتلا هستند و پیش‌بینی می‌شود در آینده نزدیک بیش از ۱۰ میلیون نفر مبتلا به این بیماری شوند.

علیرضا استقامتی در همایش جامعه پزشکان متخصص ایران در مرکز همایش های رازی افزود: شیوع ابتلا به دیابت و موارد پیش دیابت در کشور به طرز نگران کننده رو به افزایش است، اگر نتوانیم جلوی بروز سونامی دیابت را بگیریم در سالهای آینده هزینه های هنگفت مرتبط با بیماری دیابت و عوارض ناشی از آن بر اقتصاد سلامت کشور تحمیل خواهد شد.

وی اظهار داشت: این یک هشدار و زنگ خطر جدی است و جمعیت کشور درحال پیر شدن و در سنین بالا شیوع این بیماری بیشتر است. براساس آمار حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد جمعیت کشور به عارضه پیش دیابت مبتلا هستند ولی بسیاری از این افراد به دیابت مبتلا خواهند شد و بر آمار مبتلایان افزوده می شود.

استقامتی تصریح کرد: اگر اقدامات مداخله ای و پیشگیری های لازم در سطح کشور انجام نشود با جمعیت حدود ۱۰ میلیون نفری مبتلایان به دیابت روبرو خواهیم شد که با عوارض ناشی از بیماری بر ارگانهای مختلف مانند چشم، کلیه، قلب و عروق، مغز و اندام ها مواجه خواهیم شد که رسیدگی به آن هزینه ها و مشکلات خاص خود را دارد.

وی گفت: سیل خروشان ابتلا به دیابت را باید پیش بینی کرد، اقدامات لازم را باید در نظر گرفت و چگونگی پیشگیری از آن را باید آموزش داد؛ هیچ نقطه ای از دنیا نتوانسته به کنترل قطعی بیماری دیابت دست یابد ولی می توان روند آن را کند و یا ثابت کرد تا از بروز هزینه های جبران ناپذیر در آینده کاست.

عضو هیات مدیره جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران افزود: تلاش همه جانبه، عزم ملی، مشارکت عمومی، تقویت آموزش ها و نکات پیشگیرانه باید جدی تر دنبال شود. مردم باید آگاه شوند و پزشکان نیز آموزش ببینند تا با یک برنامه ریزی کلان، گسترش و شیوع روزافزون ابتلا به دیابت مهار شود وگرنه نسل های بعدی با مشکلات عدیده مواجه خواهند شد.

استقامتی یادآور شد، کاهش وزن و مقابله با چاقی نقش بسیار مهم و جدی در کنترل دیابت و حتی درمان مناسب آن دارد.

به گفته وی، امروزه اعتقاد بر این است که اگر روی موضوع کنترل وزن با هدف کاهش بیش از ۱۰ تا ۲۰ درصد کل وزن فرد تمرکز شود نتایج بسیار خوبی خواهیم دید؛ حتی می توان بیمار مبتلا به دیابت را به زندگی عادی و طبیعی بازگرداند و یا موجب کاهش چشمگیر قند خون وی شد. چیزی که الان در دنیا روی آن تمرکز می شود استفاده از نسل جدید داروها برای کاهش وزن و کنترل همزمان قند خون است.

کاهش وزن، رژیم غذایی و داروی مناسب سه اصل مهم در کنترل دیابت است

دبیر علمی سی و چهارمین کنگره جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران افزود: موضوع چاقی و دیابت که ارتباط نزدیکی با هم دارند به همین خاطر عارضه چاقی و دیابت در دنیا با عنوان “دیابزیتی” شناخته می شود. دقت نظر به کاهش وزن بعنوان یک عامل اصلی و کلیدی بوده، نه عامل فرعی، توجه به کاهش وزن، رژیم غذایی و داروی مناسب سه اصل مهم در کنترل دیابت است اما امروزه اعتقاد جدی بر آن است که اگر بتوانیم وزن فرد را تا بیست درصد کاهش دهیم، می توان به بهبود وضعیت دیابت و درمان آن کمک جدی کرد.

این متخصص غدد و متابولیسم افزود: درمان چاقی کار ساده ای نیست. اینکه فقط بگوییم کاهش وزن ضروری است، کافی نیست بلکه باید شرایط لازم نیز وجود داشته باشد. باید شرایط اقتصادی بگونه ای مدیریت بشود که افراد توانایی و فرصت ورزش کردن داشته باشند.

استاد دانشگاه علوم پزشکی افزود: وقتی یک فرد دو شیفت کار می کند دیگر توانایی برای ورزش کردن ندارد. باید امکان ورزش و رژیم غذایی سالم برقرار باشد؛ خوردن فست فود برای سیر شدن فقط با توصیه های آرمانی و کلامی اصلاح نمی شود. باید امکانات و زیر ساختها جهت ورزش و رژیم غذایی مناسب محیا شود.

این متخصص غدد، افزود: داروهای خوراکی متنوعی از قدیم وجود داشته و استفاده می شود، داروهای جدیدی نیز برای درمان دیابت عرضه شده اما آنچه بسیار حائز اهمیت است و امروزه خیلی تاکید می شود، نقش کنترل وزن در مراقبت فرد دیابتی است که متاسفانه اغلب افراد از این موضوع به سادگی می گذرند.

۷ میلیون ایرانی مبتلا به دیابت/ کاهش وزن اصل مهم در کنترل بیماری

استقامتی در خصوص تولید داروی انسولین خوراکی گفت: این موضوع سالهاست که مطرح شده و محققان پیگیر آن هستند ولی هنوز نتایج مطالعات آنان نهایی نشده است. مطالعات با افت و خیز همراه بوده ولی چالش مهم در تولید انسولین خوراکی این است که برای اثربخشی نیاز به مصرف دوز بسیار بالا دارد و این عامل موجب افزایش هزینه درمان می شود.

وی افزود: امروزه بحث پیرامون تولید انسولین تک دوز با اثر بخشی هفتگی مطرح است و یک شرکت داروسازی اکنون در مراحل پایانی مطالعات آن قرار دارد و امید میرود این دارو در دنیا عرضه شود.

استقامتی تصریح کرد: داروی دیگری نیز در حال تولید است که بصورت تک دوز در هفته تزریق خواهد شد و علاوه بر کنترل قند خون موجب کاهش وزن فرد مبتلا به دیابت نیز می شود.

وی با اشاره به اینکه یکی از دانشمندان دنیا بنام “دیفرونزو” هشت عامل مهم در بروز بیماری دیابت را معرفی کرده است که یکی از آنها “بازجذب قند از کلیه ها” است و مدتها پیش با همین دیدگاه و مکانیسم، نوعی دارو در دنیا ساخته شد که باعث مهار جذب قند از طریق کلیه ها در بدن می شود.

وی در پایان گفت: علم از مسیر و راه منطقی خود پیش می رود، میانبر ندارد و باید پله به پله مسیر را طی کرد.

وی اظهار داشت: باید با بررسی فیزیوپاتولوژی به علل بروز بیماری پی برد مراحل بیماری را شناخت و در مراحل مختلف مداخلات درمانی را طراحی کرد. گاهی بارها این مطالعات و مداخلات علمی با شکست مواجه و چندین فرمولاسیون دارویی طراحی و استفاده می شود ولی در نهایت عامل مهم در موفقیت، شناخت علل و عوامل بروز بیماری است که اهمیت دارد.

سی و چهارمین کنگره سالیانه جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران با ۹۱ مقاله که ۳۵ مورد بصورت ارائه حضوری و ۵۱ مقاله به شکل پوستر طی چهار روز برگزاری این کنگره از ۲۵تا ۲۸ اردیبهشت در مرکز همایشهای رازی برگزار است.

(Visited 11 times, 1 visits today)
دسته بندی: اجتماعی, اخبار اصلی برچسب ها:

به اشتراک بگذارید :

مطلب قبل و بعد
مطالب مشابه

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد